לדלג לתוכן

If (שיר)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
"If"
סינגל בביצוע ג'נט ג'קסון
מתוך האלבום Janet
יצא לאור 13 ביולי 1993
תאריך הקלטה 1992
מקום הקלטה אדינה, מינסוטה
סוגה ז'אנרים שונים[1]
שפה אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
בי-סייד "One More Chance"
אורך 4:31
חברת תקליטים וירג'ין
כתיבה כותבים שונים[2]
הפקה ג'ימי ג'אם וטרי לואיס, ג'נט ג'קסון
כרונולוגיית סינגלים של ג'נט ג'קסון
"That's the Way Love Goes"
(1993)
"If"
(1993)
"Again"
(1993)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

If (עברית: אם) הוא שיר של הזמרת האמריקאית ג'נט ג'קסון מתוך אלבומה החמישי Janet אשר הופץ כסינגל השני מתוכו ב-13 ביולי 1993 על ידי וירג'ין רקורדס. היא נכתב על ידי ג'קסון עצמה, הצמד ג'ימי ג'אם וטרי לואיס, הרווי פקואה וג'ון בריסטול והופק על ידי ג'קסון עצמה וג'ימי ג'אם וטרי לואיס. ג'קי ביברס גם קיבל קרדיט על כתיבת השיר בגלל הסמפול של השיר "Someday We'll Be Together". מבחינה מוזיקלית השיר מכיל מספר סגנונות ביניהם רוק, טריפ הופ ומוזיקת אינדסטריאל עם אלמנטים של היפ-הופ וניו ג'ק סווינג.

השיר זכה לשבחים ממבקרי המוזיקה אשר מרביתם ציינו לטובה את השינוי בתדמיתה של ג'קסון שהפכה למינית ופתוחה יותר ופחות שמרנית. הוא זכה בפרס BMI בקטגוריית השיר המושמע ביותר של השנה ברדיו ודורג בין השירים הטובים ביותר של מגזין סלנט בשנות ה-90. בנוסף הוא הגיע למקום הרביעי במצעד האמריקאי הרשמי והגיע למעמד זהב. בנוסף הוא גם זכה להצלחה בקנדה, אוסטרליה ובריטניה.

הקליפ לשיר נחשב לאחד מהקליפים הבולטים והמוכרים של ג'קסון. הוא מכיל תכנים מיניים יותר ועוסק בחושניות, מציצנות ומכיל כורואוגרפיה מורכבת. בנוסף הוא מציג טכנולוגיות שלא היו זמינות באותה עת כמו מסכי מגע ומצלמות רשת. הקליפ זכה לשבחים רבים ואף זכה בשני פרסי VMA בקטגוריות "קליפ הדאנס של השנה" ו"הקליפ הנשי של השנה" ובפרס בילבורד בקטגוריית "קליפ הדאנס של השנה". בנוסף הקליפ דורג במקום השני ברשימת הקליפים הטובים ביותר של שנות ה-90 של אתר "Idolator" על פי הצבעות הגולשים. על מנת לקדם את השיר הופיע עם השיר בטקס פרסי ה-VMA בנוסף לסיבובי ההופעות שלה.

הצלחה מסחרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

השיר הגיע בשבוע בכורתו למקום ה-57 בארצות הברית כשבשיאו הוא מגיע למקום הרביעי ואף זוכה למעמד זהב. בנוסף הוא הגיע למקום השלישי במצעד שירי ה-R&B וההיפ-הופ ולראש מצעד שירי הדאנס ואף דורג במקום ה-19 ברשימת סוף השנה של המצעד האמריקאי. נכון הליום מכירות השיר עומדות על כ-983 אלף עותקים בארצות הברית. בקנדה השיר הגיע למקום ה-3 ושהה 19 שבועות במצעד. במצעד סוף השנה הקנדי דורג במקום ה-25. בבריטניה השיר הגיע בשיאו למקום ה-14 ושהה שבעה שבועות במצעד הבריטי. באוסטרליה וניו זילנד השיר גם זכה להצלחה כאשר הגיע למקומות 18 ו-8 בהתאמה אך באירופה זכה להצלחה בינונית כאשר הגיע למקום ה-25 בלבד במצעד האירופאי הכללי. אם כי היו כמה מדינות באירופה בהם השיר נכנס לעשרים העליונים, ביניהן שוודיה והולנד.

ב-2011 השיר חזר חזרה למצעד שירי הדאנס/אלקטרוני האמריקאי שהוא מתמקם במקום ה-45.

הקליפ בוים על ידי דומיניק סנה והכוראוגרפיה הורכבה על ידי טינה לנדון, ג'קסון עצמה, עומאר לופז, וקית' ויליאמס. הוא צולם במועדון לילה אסייתי והכיל טכנולוגיות אשר היו חדשניות באותה תקופה ביניהם מסך מגע ומצלמות רשת המשמשים למעקב אחר המתרחש במועדון. ג'קסון היא הכוכבת הראשית במועדון כאשר הכניסה למועדון מותנית באמירת סיסמה (שהיא השם של השיר). הנושאים של הקליפ הם פנטזיה מינית, תשוקה ומציצנות אשר משמשים כמטאפורה למילות השיר. בנוסף הרבה אנשים ראו בקליפ כעוסק בתאווה בין גזעית בעקבות השילוב של שחקנים אסייתים בקליפ. בעקבות התכנים המיניים בו הקליפ עורר מחלוקת. על המחלוקת ג'קסון אמרה: "זה [מין] לא דבר מגעיל או מלוכלך, אבל זה מאוד סקסי. במהלך ההקלטה [של השיר] המשכתי לומר, 'אלוהים אדירים, אני שמח שאמי לא כאן." לקליפ יצאו שתי גרסאות כאשר גרסה אחת הייתה הגרסה המקורית והשנייה הייתה גרסת ריקודים שמתמקדת בכורואוגרפיה של הקליפ. גרסת הריקודים הייתה הגרזה ששודרה ברוב ערוצי המוזיקה בעולם בשל התוכן המיני בקליפ.

מהלך הקליפ

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקליפ נפתח בסצנה בה רואים אישה אסייתית שלובשת קימונו מתקרבת אל עבר בניין בשכונה אסייתית. היא מגיעה לכניסה לבניין, שם היא מביטה במצלמה ואומרת את שם השיר. לאחר מכן היא נכנסת אל תוך הבניין והמסיבה מתחילה. אור ירוק נדלק המסמן לרקדנים הגברים להשתלשל מהתקרה שיורדים הפוך על חברים בצורה מפותלת. לאחר מכן רואים את בעל המועדון צופה במתרחש בחדר נפרד דרך מצלמת רשת. אל הגברים שיורדים מהתקרה מצטרפות גם רקדניות, כולל ג'נט עצמה וכולם רוקדים על רחבת הריקודים. בהמשך נראות סצנות נוספות של אנשים שמגיעים למועדון שכל הסצנות מתועדות דרך מצלמות הרשת בעוד מנהל המועדון מעביר את הצילומים באמצעות נגיעות במסך (דבר אשר אז לא היה קיים). ג'נט והרקדנים מבצעים תנועות מיניות זה בזה כאשר ג'נט מתמקדת בלהרשים את בעל המועדון שצופה בה דרך המצלמות ולאחר מכן נראות שלוש נשים נוספות הצופות במתרחש ולאחר מכן נראית האישה מתחילת הקליפ שהיא שמשלמת בשביל להיכנס לחדרים נוספים במועדון. בין היתר רואים גם זוג שמקיים יחסי מין בחדר אחר של המועדון. ברגע השיא של הקליפ ג'נט ורקדניה מבצעים תנועות ריקוד שמדמות מין אוראלי בעוד בעל המועדון צופה בג'נט בהתלהבות יתרה. בסוף הקליפ האישה שנראתה בתחילת הקליפ יותר מהמועדון והולכת בכיוון ההפוך ממנו באה.

מורשת והשפעה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקליפ היה נחשב לבין הקליפים שהחלו להשפיע על נשים צעירות לבטא את המיניות שלהן. ג'ין אם. טוונג', מחבר הספר "Generation Me: Why Today's Young Americans are More Confident, Assertive, Entitled—and More Miserable Than Ever Before" כתב כי בשנות ה-50 רק 3 אחוז מהנשים חוו מין אוראלי אך באמצע שנות ה-90 75% מהנשים הצעירות בגילאי 18–24 חוו מין אוראלי, ובכך הוא ראה קשר ליציאת הקליפ. עם השנים נעשו יותר קליפים אשר מציגים תנועות המדמות מין אוראלי כאשר התנועה בה ג'נט מצמידה את ראשו של רקדן הליווי שלה לאיבר המין שלה הפכה לפופולרית במיוחד. הסופרת פאולה קאמן טענה בספרה "Her Way: Young Women Remake the "Sexual Revolution תיארה את ג'קסון כמי שהפכה את נושא המין האוראלי למיינסטרים במוזיקה והפכה נשים למשוחררות יותר.

הקליפ כולל הצגה של טכנולוגיות חדשניות שלא היו קיימות אז כמו מסכי מגע ומצלמות רשת שעדיין לא היו קיימות שהקליפ פורסם. הרבה שנים מאוחר יותר ג'קסון הגיבה לנושא כאשר אמרה: "אני לא חושבת שאנשים הבינו אז מה הצגנו כי אז הטכנולוגיה הזו לא הייתה זמינה. הקליפ הציג טכנולוגיה עתידנית, במיוחד עם מסכי המגע. רציתי שהחשקנים בקליפ ישתמשו בזה כדי לתקשר אחד עם השני ולהתייחס זה לזה באמצעות המסכים, בדומה למה שאנחנו עושים עם הטלפונים החכמים והטאבלטים שלנו היום. כשאני מסתכלת על חיינו עכשיו, אני מבינה שהחיים הם חיקוי של האומנות". גם העובדה כי הקליפ שילב גברים שלבשו תלבושות נשיות הייתה פריצת דרך מכיוון שזה לא היה דבר מקובל קודם לכן. הרבה אנשים כתוצאה מכך תיארו את ג'קסון כשילוב של "טומבוי" אך "סמל מין" בו זמנית. בהמשך היא נהגה גם ללבוש ג'ינסים רחבים וכובעים מרופטים אשר חיזקו את המראה הגברי שלה אך בו זמנית גם לבשה בגדים בעלי אופי פרובוקטיבי שחיזקו את היותה סמל מין.

הזמרת בריטני ספירס ציינה שהקליפ לשיר "I'm a Slave 4 U" הושפע מהקליפ של "If". "ראיתי את הקליפ והערצתי אותה בגללו, רציתי להיות כמוה". בנוסף היא גם כינתה את ג'נט כ"מודל לחיקוי רב עוצמה באמצעות הזהות שלה". הכוראוגרפיה של הקליפ היוותה השראה לימים לזמרות רבות כדוגמת ספירס עצמה, ביונסה, פינק, ליידי גאגא, ג'ניפר לופז, סיארה, מיה, מיסי אליוט, פאולה עבדול, כריסטינה מילאן, ליל קים ואפילו להקת אן סינק. דוגמאות בולטות הן הקליפ לשיר "My Love Is for Real" של פאולה עבדול, הקליפ לשיר "Dip It Low" של כריסטינה מילאן, בקליפ לשיר "No Matter What They Say" של ליל קים ובקליפ לשיר "I Want You Back" של אן סינק. אן סינק גם שאבו השראה מהכוריאוגרפיה גם בסיבוב ההופעות הראשון שלהם. לימים, הרבה מבקרים אמרו כי נשים רוצות להיות כמוה ואף גם הזמרות הגדולות בעולם הולכות בעקבותיה, למשל ריהאנה, ליידי גאגא, ביונסה, בריטני ספירס וכו'...

בנוסף הקליפ לשיר ביסס את הקריירה של טינה לנדון ככוראוגראפית כאשר זמרות רבות רצו לעבוד איתה כדוגמת ריהאנה, בריטני ספירס, ג'ניפר לופז, פינק, שאקירה וכריסטינה אגילרה.

בשנת 2013 מגזין אסקווייר כינה את השיר כאחד מהשירים "הסקסיים ביותר" של ג'קסון. רקש סאטוול ממגזין ניו יורק כתב על השיר מאמר ובו שיבח את השיר כאשר כינה אותו כ"אגרוף לעור התוף" וטען כי השיר נשמע מרענן גם 20 שנה לאחר שחרורו ועדיין רלוונטי לרדיו. הוא טען כי לשיר הייתה הכרעה במיינסטרים הנוכחי וציין את השירים של דייוויד גטה כדגומה לכך. בנוסף הוא טען כי השיר היה נשמע כמו שיר מהעתיד והשווה אותו לשירים שיצאו מאוחר יותר כמו "Hey Ya!" של הצמד אאוטקאסט ו-"Blurred Lines" של רובין ת'יק. בנוסף הוא גם השווה את השיר לשיר "S&M" של ריהאנה. באופן כללי הוא כינה את השיר כאחד הרגעים האומנותיים המכריעים בקריירה של ג'קסון ואמר כי טון השירה "המרושע" וה"אירוטי" של ג'קסון בשיר הווה השראה לאמנים רבים ביניהן ריהאנה וקשה. בנוסף הוא טען כי ניתן למצוא את ה-"DNA" של השיר בשירים שיצאו מאוחר יותר כמו "One Touch" של להקת LCD Soundsystem, Rockstar 101 של ריהאנה ו-"What If?" של אליה. הוא השווה את השימוש בתזמורת בשיר של ג'קסון לאלו של השירים שציין וכי הצליל הזה הפך למזוהה עם ג'קסון עם השנים ואמר כי לג'קסון הייתה את היכולת להשתמש בגוונים שונים של הצליל הזה באופן גאוני. בסיכום המאמר הוא כתב כי לשיר יש "אמירה מינית מוחלטת, אמיתית ופורצת דרך בצורה בלתי נמחקת ומהפנטת" ו"מעטים האנשים שהיה להם יותר קצב ושליטה ממה שהיה לג'קסון בשנת 1993".

אתר "Pop Blerd" כינה את השיר כ"אימון ריקוד מיוזע וסקסי אשר עדיין מחזיק במעמד מכובד 20 שנה לאחר יציאתו". מגזין סלנט דירג אותו כשיר ה-22 הטוב ביותר של שנות ה-90 כאשר בנימוק שלהם הם כתבו: "שיר הדאנס רוק מצא את מיס ג'קסון טוענת את זכותה לקבל אורגזמה שכמותה תגמד את עוויתות השרירים העצומות שלך. על רקע הפקה קפדנית השיר משוטט ביעילות, מסמן את טרפו, תובע את טענתו ומשחק עם דעתנו. השיא הוא בהרמוניות המתוקות של הגשר בהם השיר צולל לתוך הפרדוקס הקטן של הפזמון, ובסופו של דבר החליט להיות יותר מתכתי מאשר גשמי". באתר Zomgtalk נכתב כי השיר הטביע חותם וסלל דרך חדשה. בנוסף הם כתבו: "הנושא של השיר, פנטזיות מיניות היפותטיות עם גוני עצב נחשב לארוטי ומתריס, והפקתו המשלבת אקורדי גיטרה מייללים, ביטים היפ-הופ קליטות בטירוף, וכמה מהביצועים הטובים ביותר של ג'נט קבעו שהוא פוטנציאלי והשיר האקלקטי ביותר של כל הדיסקוגרפיה שלה". אלישיה ג'קסון מ-"The Redefined" אמרה כי "טבעו הרך של השיר התמזג עם הגסות המוחלטת של המילים המיניות. המילים המנוגדות באו בסתירה עם הפרסונה הביישנית של ג'קסון".

פרסים, מועמדויות וציוני דרך

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גרסאות כיסוי ורמיקסים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הזמרת קלי קלרקסון הופיעה עם השיר במספר מופעים בסיבוב ההופעות שלה "All I Ever Wanted Tour". גם קוון יורי מלהקת גירלז ג'נריישן ביצעה גרסת כיסוי לשיר במהלך סיבוב ההופעות של הלהקה "2011 Girls' Generation Tour" ושנה לאחר מכן הן גם שחררו גרסה זו באודיו. להקת A.S.I.I.D רקדה לצלילי השיר בתוכנית הריאלטי "America's Best Dance Crew" בפרק שהוקדש לג'קסון.

אמן האלקטרוניקה EPROM ערך גרסת רמיקס לשיר והוציא אותה בשנת 2011. בשנת 2012 גם הדי ג'יי קייטרנדה הוציא גרסת רמיקס משלו לשיר.

גרסאות רשמיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Album Version – 4:31
  • Extended LP Mix – 5:40
  • Radio Edit – 3:49
  • Short Single Edit – 3:07
  • Brothers in Rhythm House Mix – 7:07
  • Brothers In Rhythm Swing Yo Pants Mix – 6:20
  • Brothers in Rhythm Dub – 7:00
  • D&D 7" Mix – 4:23
  • D&D JDD Mix - 5:26
  • D&D 7" Mix/Adult 7" Radio Mix – 4:41
  • D&D 12" Mix/Adult 12" – 5:47
  • Adult Dub – 5:48
  • Tee's Radio Mix – 4:02
  • Tee's Freeze Mix – 7:17
  • TNT Bass Mix – 5:36
  • Todd Terry's Radio Mix – 4:19
  • Todd Terry Janet's Jeep Mix – 6:28
  • Tee's Capella – 2:09

רשימת שירים בפורמטים השונים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • פורמט 7 בלעדי לבריטניה[4]
  • פורמט בלעדי לצרפת על גביי דיסק[5]
  • פורמט 3 על גביי דיסק בלעדי ליפן[6]
  1. "If" (radio edit) – 3:49
  2. "One More Chance" – 5:54
  • פורמט 12 בלעדי לבריטניה[7]
  1. "If" (Brothers in Rhythm House Mix) – 7:07
  2. "If" (Brothers in Rhythm Dub) – 7:00
  3. "If" (radio edit) – 3:49
  4. "If" (Extended LP Mix) – 5:40
  5. "If" (Brothers In Rhythm Swing Yo Pants Mix) – 6:20
  6. "If" (D&D 12" Mix) – 5:47
  • פורמט בלעדי לבריטניה על גביי דיסק[8]
  • פורמט בלעדי ליפן על גביי דיסק[9]
  1. "If" (radio edit) – 3:49
  2. "If" (Brothers in Rhythm House Mix) – 7:07
  3. "If" (Tee's Freeze Mix) – 7:17
  4. "If" (Brothers in Rhythm Swing Yo Pants Mix) – 6:20
  5. "If" (Extended LP Mix) – 5:40
  6. "If" (D&D 12" Mix) – 5:47
  • פורמט 12 כפול בלעדי לארצות הברית[10]
  1. "If" (Brothers in Rhythm House Mix) – 7:07
  2. "If" (Brothers in Rhythm Dub) – 7:00
  3. "If" (Extended LP Mix) – 5:40
  4. "If" (Tee's Radio Mix) – 4:02
  5. "If" (D&D 7" Mix) – 4:23
  6. "If" (Tee's Freeze Mix) – 7:17
  7. "If" (TNT Bass Mix) – 5:36
  8. "If" (Brothers in Rhythm Swing Yo Pants Mix) – 6:20
  9. "If" (D&D JDD Mix) – 5:26
  10. "If" (Tee's Capella) – 2:09
  • פורמט 12 בלעדי לארצות הברית[11]
  1. "If" (Brothers in Rhythm House Mix) – 7:07
  2. "If" (Brothers in Rhythm Swing Yo Pants Mix) – 6:20
  3. "If" (Tee's Freeze Mix) – 7:17
  4. "If" (Extended LP Mix) – 5:40
  • פורמט בלעדי לארצות הברית על גביי דיסק[12]
  1. "If" (radio edit) – 3:49
  2. "If" (Brothers in Rhythm Swing Yo Pants Mix) – 6:20
  3. "If" (Extended LP Mix) – 5:40
  4. "If" (Todd Terry's Radio Mix) – 4:19
  5. "If" (Brothers in Rhythm House Mix) – 7:07
  6. "If" (Short Single Edit) – 2:59
  • פורמט נוסף בלעדי לארצות הברית על גביי דיסק[13]
  1. "If" (D&D 7" Mix/Adult 7" Radio Mix) – 4:41
  2. "If" (D&D 12" Mix/Adult 12") – 5:47
  3. "If" (D&D JDD Mix/Adult Dub) – 5:26
  • פורמט מקסי סינגל על גביי דיסק בלעדי לארצות הברית[14]
  1. "If" (Brothers in Rhythm House Mix) – 7:07
  2. "If" (Brothers in Rhythm Swing Yo Pants Mix) – 6:20
  3. "If" (Tee's Freeze Mix) – 7:17
  4. "If" (Extended LP Mix) – 5:40
  5. "If" (TNT Bass Mix) – 5:36
  6. "If" (D&D 12" Mix/Adult 12") – 5:47
  7. "If" (short single edit) – 2:59
  8. "One More Chance" – 5:54
  • ג'נט ג'קסון - שירה, כתיבה, קולות רקע, הפקה
  • ג'ימי ג'אם - כתיבה, הפקה
  • טרי לואיס - כתיבה, הפקה
  • סטיב הודג' - מיקסינג
  • דייב רידיאו - מיקסינג
  • טובי פרי - רמיקסר
  • דארלי ג'יימס - רמיקסר
  • דייוויד אנתוני - רמיקסר

מיקומי שיא

[עריכת קוד מקור | עריכה]
‏  מצעדים ודירוגים (1993)
מדינה מצעד מיקום שיא
אוסטרליה מצעד הסינגלים האוסטרלי 18
איסלנד הפלייליסט 26
אירופה אירופה הוט 100 25
מצעד שירי הדאנס רדיו 10
ארצות הברית בילבורד הוט 100 4
מצעד שירי הדאנס קלאב 1
מצעד סינגלי הדאנס/אלקטרוני המסחריים 4
מצעד שירי ה-R&B/היפ-הופ 3
מצעד 40 שירי המיינסטרים 2
מצעד השירים הקצביים 3
קאש בוקס טופ 100 2
מצעד להיטי הרדיו העכשוויים של Radio & Records 2
מצעד השירים האורבניים של Radio & Records 1
גרמניה GfK – טופ 100 25
הולנד מצעד 40 הסינגלים ההולנדיים 10
מצעד 100 הסינגלים ההולנדיים 10
הממלכה המאוחדת מצעד הסינגלים הבריטי 14
מצעד האיירפליי הבריטי 6
מצעד הדאנס הבריטי 3
מצעד שירי הקלאב של Record Mirror 2
ניו זילנד המצעד הניו זילנדי הרשמי 8
פלנדריה אולטראטופ 50 27
קנדה קנדה הוט 100 -
מצעד הסינגלים המסחריים של The Record 1
מצעד הסינגלים של RPM 3
מצעד להיטי הרדיו העכשוויים של The Record 1
מצעד שירי הדאנס/אורבני של RPM 4
שוודיה סוורייטופליסטן 19
שווייץ המצעד השווייצרי 27
‏  מצעדי סוף שנה (1993)
מדינה מצעד מיקום שיא
אוסטרליה מצעד הסינגלים האוסטרלי 80
ארצות הברית בילבורד הוט 100 19
מצעד שירי ה-R&B/היפ-הופ 28
קאש בוקס טופ 100 23
מצעד להיטי הרדיו העכשוויים של Radio & Records 10
מצעד השירים האורבניים של Radio & Records 20
קנדה קנדה הוט 100 -
מצעד הסינגלים של RPM 25
‏  מצעדי סוף עשור (1990–1999)
מדינה מצעד מיקום שיא
קנדה קנדה הוט 100 -
Nielsen SoundScan 91

נתוני מכירות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מקום תארים מכירות
ארצות הברית (RIAA) פלטינה 938,483[15][16]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ R&B, ניו ג'ק סוויג, טריפ הופ, רוק תעשייתי, היפ-הופ
  2. ^ ג'נט ג'קסון, ג'ימי ג'אם וטרי לואיס, הרווי פוקואה, ג'ון בריסטול, ג'קי ביברס
  3. ^ "Ibrawlator: Who Was The Best Of The Best Female Video VMA Winners Of The '90s? - Music News, Reviews, and Gossip on Idolator.com". 22 באוגוסט 2013. נבדק ב-8 בספטמבר 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ If (UK 7-inch Promo Single liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. VS1474.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  5. ^ If (French CD Single liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. 89206425.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  6. ^ If (Japanese 3-inch CD Single liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. VJDP-10208.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  7. ^ If (UK 12-inch CD Single liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. VST 1474.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  8. ^ If (UK CD Single liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. VSCDT 1474.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  9. ^ If (Japanese CD Single liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. VJCP-12020.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  10. ^ If (US Double 12-inch Single liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. SPRO-12809.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  11. ^ If (US 12-inch Single liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. Y-12675.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  12. ^ If (US CD Single #1 liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. DPRO-12800.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  13. ^ If (US CD Single #2 liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. DPRO-12808.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  14. ^ If (US CD Maxi-Single liner notes). Janet Jackson. Virgin Records. 1993. V25H-12674.{{cite AV media notes}}: תחזוקה - ציטוט: others in cite AV media (notes) (link)
  15. ^ "Best-Selling Records of 1993". Billboard. BPI Communications. 106 (3): 73. 15 בינואר 1994. ISSN 0006-2510. נבדק ב-4 במאי 2015. {{cite journal}}: (עזרה)
  16. ^ "Janet Jackson's most downloaded songs in the U.S." JNTSRB. נבדק ב-12 באפריל 2019. {{cite web}}: (עזרה)


הקודם:
1993: Boyz II Men‏ – "End of the Road"
פרס המוזיקה של סול טריין לקליפ השנה
1994: ג'נט ג'קסון –‏ "If"
הבא:
1995: ארון האל – "I Miss You""